Mange har allerede problemer med allergi og andre vil bare gerne forebygge at udvikle allergi. 

Jeg har personligt haft allergiske symptomer og problemer med pollen (især græs og birk), med fødevarer (især gluten, laktose og sukker) og med skimmelsvamp.

Vær venligst opmærksom på at nedenstående blot er mine personlige erfaringer.

Vi mennesker kan være overfølsommme og danne allergiske reaktioner over for alle mulige ting - også de helt naturlige stoffer såsom pollen, mælk, gluten, blomsterudtræk osv.
Skimmelsvamp og husstøvmider er jo også naturlige. Men jeg er personligt overbevist om, at en af grundene til at vi i vesten oplever et kæmpe boom i allergi er at vi bliver bombarderet med unødig og farlige kemi fra alle sider og fra alle produkter. Kemi der skader, forvirer og irriterer vores naturlige sundhed og balance og som derved gør os mere sårbare, også over for de naturlige stoffer.

Brug nedenstående som inspiration og suppler med dine egne personlige erfaringer og søg information så mange relevante steder som muligt.

Herunder følger mine 9 lette råd mod allergi.

1. Frisk luft
Luft ud i hele huset ca. 3 gange om dagen, det reducerer antallet af husstøvmider og forebygger skimmelsvamp. Lav let gennetræk i ca. 5-10 minutter og udskift på den måde hurtigt luften uden at afkøle vægge og møbler osv.

Bonus: Påvirkningen fra radioaktiv radon fra undergrunden reduceres også ved dagligt udluftning af hjemmet.

2. Rengøring
Det er en god idé at gøre ordentligt rent mindst en gang om ugen.
Udover at slippe af med husstøvmider, så fjerner du også mange skadelige stoffer som hæfter sig i støv og skidt.

3. Produkter
Brug altid rengøringsprodukter, plejeprodukter og skønhedsprodukter uden allergifremkaldende unødig kemi, syntetisk parfume og farve. Det gælder dem alle sammen lige fra babybleer og opvaskemiddel til deodorant og makeup. Selvom det enkelte lille produkt måske ikke udsætter dig for en truende mængde farlig kemi. Så forestil dig hvor meget du bliver udsat for hvis du tæller påvirkningen fra alle produkterne sammen, både dem du direkte indtager, dem du forbruger og dem du blot omgiver dig med. Mad, plejeprodukter, tøj, møbler osv.

4. Røg
Lad være med at ryge og undgå altid passiv rygning og lokaler hvor der har været røget.
Astma, allergi og bronkitis øges af røg.

Bonus: Du lever væsentligt længere hvis du ikke udsættes for tobaksrøg.

5. Økologi
Spis så vidt muligt økologiske fødevarer.
Mange konventionelle fødevarer og grøntsager er behandlet med eller indeholder forskellige former for unødig kemi.
Ingen ved endnu hvad både den kortsigtede og langsigtede konsekvens er af alle disse stoffer. Især ikke når vi bliver udsat for dem på alle mulige forskellige måder igennem utallige produkter. Jeg foreslår at man, når det er muligt, vælger økologi.

6. Tøjvask
Vask dit sengetøj ca. hver 10 dag og selve dynen, hovedpuden og rullemadrassen samt tøjdyr o. lign. hver 3 måned. Hvis muligt, så tør vasketøjet udenfor. Så stiger luftfugtigheden ikke unødigt indenfor og skimmelsvamp og husstøvmider holdes nede.
NB. Hvis du får allergiske reaktioner fra pollen, så undgå at tørre tøj (især sengetøj) udenfor i den periode hvor der er mange pollen.

7. Bad
Tag ikke alt for lange bade med varmt vand og husk at smøre dig ind i en god "kemifri" bodylotion og fugtighedscreme dagligt. På den måde undgår du tør og derved sart og sårbar hud.

Bonus: Du kan spare en del penge ved ikke at tage for lange varme bade.

8. Motion
Regelmæssig motion styrker dit immunforsvar og din generelle sundhed og du bliver derfor mindre sårbar over for allergi og kan bedre helt naturligt bekæmpe evt. allergiske stoffer og allergiske reaktioner.

9. Undersøg
Har du allergiske reaktioner, så sæt en undersøgelse i gang.
Det er ikke sikkert at det er så kompliceret og uoverskueligt som det umiddelbart fremstår.
Nogle mennesker danner meget slim o.lign pga. af mælk. Nogle mennesker får meget kløe og eksem af tør hud. Nogle mennesker bliver enormt generet af husstøvmider pga. manglende rengøring. Nogle mennesker har udtørrede og generede slimhinder pga. for lav luftfugtighed eller skimmelsvamp allergi pga. for høj luftfugtighed. Nogle mennesker spiser forkert og har derfor dårlig immunforsvar og bliver "sarte" overfor ydre og/eller indre påvirkninger. Vær nysgerrig, eksperimenterede og undersøgende og find frem til hvad der lige netop generer dig og hvad der skal til for at du undgår allergi i din dagligdag og derved forbedrer din livskvalitet.

Held og lykke i kampen mod allergi.

Helena Andersen, gæsteblogger.